Importerade begagnade kläder kväver fiskar och förorenar vatten i Ghana, 40% av 15 miljoner plagg slängs

    8 januari 2022, kl 21.00

    Runt 15 miljoner begagnade klädesplagg tas emot av Ghana från västländer, varje vecka. 40% av dessa kastas dock på grund av dålig kvalitet och hamnar på deponier, i vattendrag och sköljs ibland ut i havet. Där de kan förorena hela ekosystem.

    Kenya, Rwanda, Uganda och Tanzania kom 2015 överens om en treårsplan för att fasa ut import av second hand-kläder, framförallt från USA, för att skydda inhemska textilindustrier. Trump gick dock i handelskonflikt över detta och alla de östafrikanska länderna, förutom Rwanda, drog tillbaka planen.

    2020 infördes i Kenya ett tillfälligt förbud i samband med oro för att importen innebar mer covid-19-smitta. Men likt hur det ser ut i Ghana är den vardagliga ekonomin för många människor beroende av de importerade begagnade kläderna och förbudet upphävdes.

    De ratade plaggen i Ghana sköljs ibland upp på stränder där de begravs under lera och sand och måste grävas upp för att tas bort. Vissa av kläderna innehåller plaster och kemikalier som kan påverka både människors och djurs hälsa. Människor riskerar att dricka förorenat vatten och vattenlevande djur riskerar att kvävas.

    Ghanas regering visar inga tecken på att agera i frågan.

     

     

    Fler notiser