Turkisk polis gör tillslag och griper 40 personer som misstänks ha tvättat pengar på strömningstjänsten Twitch

    7 januari 2022, kl 13.00

    Turkisk polis grep 40 personer misstänkta för att kriminell verksamhet på den populära strömningstjänsten Twitch. Fyra andra personer har också gripits i operationen som sträcker sig över elva av landets provinser. Härvan har pågått en längre tid men först nu satte åklagaren i Istanbul operationen i verket.

    Anklagelserna är att man använt sig av Twitch digitala valuta bits, med pengar från stulna kreditkort. Vissa användare hade dessutom varit delaktiga och vetat att pengar som kom var stulna. Bits kan inte konverteras till riktiga pengar men enligt åklagaren har användare gett kriminella betalt i riktiga pengar i utbyte mot stora mängder bits. Detta är ett sätt att tvätta pengar.

    Skandalen har legat och bubblat i Turkiet en längre tid och den första kända profilen att ta upp ämnet var Ahmet “Jahrein” Sonuç. Dock fick hans uppgifter inget större genomslag då. Först när ett forum för Knight Online publicerade en lista på kända profiler som fått ovanligt stora mängder bits blev uppmärksamheten större, och många av fansen blev mycket besvikna. Jahrein uppmärksammade problemet och fick respons i parlamentet där det lades fram förslag på en större granskning från myndigheterna, vilket nu påbörjats i form av tillslagen.

     

     

    Fler notiser