Regissören Peter Bogdanovich avlider vid 82 års ålder, känd även som skådespelare från The Sopranos

    7 januari 2022, kl 20.00

    Peter Bogdanovich har avlidit vid en ålder om 82 år. Han var främst känd som regissör men även för sina insatser som skådespelare. Regidebuten kom 1968 med thrillern Levande mål. Hans främsta filmer är bland andra Den sista föreställningen från 1971, Paper Moon från 1973 och Saint Jack – kungen av Singapore från 1979. Han blev nominerad till två Oscars.

    Bogdanovich var även skådespelare och medverkade i över 50 filmer och tv-serier. Han är bland annat känd för sin roll i kultserien The Sopranos. Han spelar där terapeuten Dr. Elliot Kupferberg, som är terapeut åt Tony Sopranos egen terapeut Dr. Melfi.

    The Sopranos har åter blivit i ropet efter att en film som utspelar sig i huvudkaraktären Tony Sopranos ungdom hade premiär i fjol. I The Many Saints of Newark spelar Michael Gandolfini Tony Soprano. Michael är son till James Gandolfini som spelade Tony i tv-serien. James gick bort av en hjärtattack 2013, sex år efter att The Sopranos sista avsnitt visats.

    I filmen får man se en ung Tony Soprano växa upp i ett rassegregerat Newark, där hans morbror Dickie Moltisanti är mafiaboss och stor förebild. Moltisanti arbterar för den styrande maffiafamiljen DiMeo, som utmanas av växande rivaliserande kriminella nätverk. Flera karaktärer i tv-serien är med i en yngre version av sig själva, som Silvio Dante och Paulie Walnuts.

     

     

    Fler notiser