Fyra personer har hittats döda i Paraguay, lemlästade av den farliga pirayan som lever i floder

    7 januari 2022, kl 16.00

    Fyra människor har hittats döda med skador efter attacker av pirayor i Paraguay. Just nu är det värmebölja i landet och många söker sig till floderna för att bada och svalka sig.

    Pirayans tänder kan få dem att se otäcka ut, men man ska komma ihåg att det endast är en liten minoritet som angriper människor

    Det första dödsfallet var en 22-åring som plötsligt försvann under vattenytan i Paraguayfloden. 45 minuter senare hittades han död med kraftiga skador från pirayorna som gett sig på honom. Floden är en av landets största och belägen strax söder om huvudstaden Asunción. En annan man som var 49 år hittades i samma flod. Han var också attackerad av pirayor, men man tror han dog av hjärtattack innan. Ytterligare två personer hittades döda i Tebicuaryfloden.

    Andra icke-dödliga attacker har skett senaste tiden. Till exempel fick en tonårsflicka i Argentina en tå avbiten av en piraya. Attackerna är vanligare när vattnet är varmt och fiskarna har sin parningssäsong och simmar närmare stränderna vid lågvatten. De flesta pirayaattacker i Argentina kommer från två arter, Serrasalmus marginatus och Serrasalmus maculatus.

    Människor dödar fler pirayor än pirayor dödar människor (källa: PETA)

    Pirayan är vanlig som mat i delar av Sydamerika. En art, rödbukspirayan, används som akvariedjur. Indianstammar har länge använt pirayans tänder vid tillverkning av redskap och som smycken.

     

     

    Fler notiser