Isobel Hadley-Kamptz tackar nej till debatt i SR P1 mot Ronie Berggren, hittar på att han är förespråkare av statskupper

    6 januari 2022, kl 12.00

    DN:s ledarskribent Isobel Hadley-Kamptz tackar nej till debatt mot Ronie Berggren i SR P1. Samtalet, som hon påstår skulle vara en debatt, skulle handla om stormningen av Kapitolium 6 januari i fjol. Berggren fick i stället samtal med svensk-amerikanske demokraten Alex Lange.

    Hadley-Kamptz nämner inte Berggren vid namn, utan kallar honom ”en okänd Trumpsupporter” och Bulletin-krönikör. Hon påstår även att Berggren är ”ganska för statskupper”. Hon motsätter sig premisserna som hon påstår att SR har för samtalet, att det ska bli en debatt mellan en som är för och en som är emot statskupper.

    Problemet är att hon tillskriver Berggren åsikter han aldrig torgfört. Han kritiserade Trumps agerande vid 6 januari och har även riktat stark kritik mot hans påståenden om fusk i valet 2020. Berggren har sedan 2008 gjort sig känd som den mest produktiva svenska USA-kännaren med republikansk och konservativ inriktning. Över 1400 podcasts har han producerat, där i princip samtliga svenska USA-kännare och många utländska deltagit.

    Varför Hadley-Kamptz blir inbjuden att prata om USA i SR är märkligt. Berggren säger sig inte hört talas om henne innan vilket är signifikant då han numera är en återkommande gäst hos public service och TV4 i deras USA-bevakning.

    Kanske är det så att Hadley-Kamptz inte ses som ämneskunnig, utan som en vänsterliberal tyckare som kan kallas in till vilket ämne som helst för att inta en politiskt korrekt ståndpunkt, med en expert som motpart.

     

     

    Fler notiser