Bokförlaget Random House drar tillbaka kommande samling med politiska texter av Norman Mailer efter klagomål

    6 januari 2022, kl 11.11

    Bokförlaget Random House drar tillbaka samling med politiska texter av Norman Mailer tänkt att ges ut 2023. Förlaget har fått klagomål från en anställd om en tidigare novell av Mailer titulerad The White Negro: Superficial Reflections on the Hipster från 1957. Utgivningen 2023 var samma år som den profilerade författaren skulle ha fyllt 100 år om han levt.

    Novellen handlar om hipstern och sammankopplar det psykiska traumat av förintelsen, atombomben och slaveriet i Amerika. Novellens syfte är att överge dåvarande presidenten Eisenhowers liberalism och kultur av konformism och psykoanalys. I stället ville han se en mer rebellisk, våldsam och sexualitetsfrämjande kultur som han förknippade med den marginaliserade svarta minoriteten i landet. Novellen har kallats den mest uppmärksammade under åren efter andra världskriget.

    Andra böcker som under uppmärksammade former har stoppats är till exempel Milo Yiannopoulos bok Dangerous som drogs tillbaka av Simon & Schuster 2017. Det efter felaktiga anklagelser om att Yiannopoulos uttalat sig positivt om sexuella förbindelser mellan män och unga pojkar.

    En annan är senator Josh Hawleys (R) bok The Tyranny of Big Tech som även den drogs tillbaka från publicering av Simon & Schuster. Detta efter Hawley ska ha fångats på bild med en näve i luften till stöd för Trumpsupportrar som stormade Kapitolium.

     

     

    Fler notiser