Regeringen upplöst och undantagstillstånd utlyst i Kazakstan, bränslepriser anges som orsak, regeringsbyggnader angripna

    5 januari 2022, kl 18.00

    Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev avgår och utlyser undantagstillstånd. Våldsamma protester pågår sedan söndagen på olika ställen i landet efter att bränslepriser höjdes när tidigare priskontroller avskaffades.

    Flera regeringsbyggnader runt om i landet har angripits och France 24 uppger att borgmästarens kontor stormats av män med tillhyggen i landets största stad Almaty. Nyhetsbyrån AFP ska dessutom ha sett att poliser i uniform lagt ner sina sköldar och hjälmar och anslutit sig till demonstranter.

    Gasbilar används av många kazaker tack vare tillgången till billigt bränsle. Innan Tokajev avgick godkände han att återinföra priskontroller på fordonsgas och även på diesel, bensin och andra ”socialt viktiga” varor.

    Kazakstan är en oljerik nation som till 2019 i 30 år styrdes av tidigare Sovjet-kommunistledaren Nursultan Nazarbajev.

    Tokajev som lotsades in till presidentposten av sin företrädare anklagar både inrikes och utrikes provokatörer för att ligga bakom protesterna.

    Ryssland varnar andra för att lägga sig i och säger att man bevakar situationen noggrant men att Kazakstan kan lösa sina egna problem och inte har bett om hjälp.

     

     

    Fler notiser