Sydkoreas avgående president Moon Jae-in satsar på återupptagna fredsförhandlingar med Nordkorea, men får inget gehör

    4 januari 2022, kl 15.00

    Sydkoreas president Moon Jae-in kommer lägga mycket energi under sina sista månader på posten för att nå framgång i fredsprocessen med Nordkorea. Hans försök att nå ett diplomatiskt genombrott har dock hittills inte fått något större gehör hos regimen i Pyongyang.

    Moons femåriga mandatperiod är snart över och under sitt sista nyårstal fokuserade han på relationen mellan de båda koreanska länderna och sitt hopp att nästa styre i Sydkorea kommer fortsätta förhandlingarna.

    Moon har träffat diktatorn Kim flera gånger, speciellt 2018 och 2019 var framgångsrika men sedan har förhandlingarna gått i stå. Ett problem är internationella krav på att Nordkorea avrustar sina kärnvapen.

    Moons försök att officiellt avsluta Koreakriget som rasade 1950–1953 är ett försök att återuppta en framgångsrik diplomati igen.

    Förre amerikanska presidenten Donald Trumps försök att mäkla fred på Koreahalvön var en av hans mest uppmärksammade utrikespolitiska ambitioner. Han blev den första amerikanske presidenten att möta en nordkoreansk ledare på nordkoreansk mark. Detta historiska möte skedde i juni 2019 när han klev över den demilitariserade zonen och in på fiendeterritorium, och följdes av att Kim klev över på sydkoreansk mark.

    Den demilitariserade zonen mellan länderna uppfördes 1953 för att underlätta diplomati och minska risken för en ny uppblossad konflikt.

     

     

    Fler notiser