Göteborgs filmfestival anordnar masshypnos innan visningen av tre filmer, ska väcka frågor om underkastelse och kontroll

    4 januari 2022, kl 19.00

    Inför visningen av tre utvalda filmer på Göteborgs filmfestival erbjuds publiken att bli hypnotiserad. Det är filmer som visas på Stora scenen och ska ”försätta publiken i ett passande tillstånd beroende på filmens natur”. Hypnosen bryts när filmen är slut. Jonas Holmberg är konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival och menar att genom The Hypnotic Cinema så kommer man väcka frågor om underkastelse, gränsöverskridande och kontroll. Man ser detta som ett tema från pandemin med dess restriktioner och regleringar. Det är också en hyllning och utveckling av biografupplevelsen.

    Filmerna som valts ut till detta mystiska experiment är thailändske regissören Apichatpong Weerasethakuls film Memoria från 2021, Land of Dreams från iranska regissörerna Shirin Neshat och Shoja Azari, och Speak No Evil av danske regissören Christian Tafdrup.

    Enligt Holmberg var det vanligare tidigt i filmens historia att hypnos var en del av upplevelsen. Det finns stora likheter mellan hypnos och att se film på bio, menar han, och både film och hypnos började utvecklas sent 1800-tal. Tidigare år så har Göteborgs filmfestival låst in publiken i kistor för att testa gränserna för klaustrofobi. En person skickades även ut sju dagar själv att bo i fyren Pater Noster.

    Filmfestivalen hålls 28 januari till 6 februari.

     

     

    Fler notiser