Författarna Lena Ebervall och Per E. Samuelson anklagar SVT:s tv-serie för plagiat av deras bok om Haijbyaffären

    4 januari 2022, kl 11.00

    Författarna Lena Ebervall och Per E. Samuelson påstår att SVT:s serie En kunglig affär bygger på deras roman om Kurt Haijby och ger flera exempel som tyder på det. Författarnas bok Ers majestäts olycklige Kurt utkom 2008 och är en blandning av fakta och fiktion.

    Det första påståendet om plagiat är att det är Ebervall som hittat på att Haijby kallade kungen för ”Ers majonnäs”. Producenten för serien Lena Rehnberg menar dock att uttrycket funnits sedan 1997 och att det är jättemånga som kallade kungen för det.

    Det andra påståendet är att det är Samuelson som hittat på att Haijbys första advokat i utpressningsmålet hette Yngve Örn. Det är ett namn som han också använder i sin utbildning i förhörsteknik för advokater. Rehnberg menar att det är en slump och att någon någonstans läst om namnet och sedan använt det.

    Det tredje påståendet är att kung Gustaf V:s val att ge en medalj till Herman Göring kom till genom att överståthållare Torsten Nothin övertalade honom. Teorin är visserligen författarnas, men enligt Rehnberg inte lanserad i boken utan i ett annat sammanhang först, vilket inte gör det till ett plagiat.

    Även att utse Nothin till antagonist i serien är enligt författarna deras idé, men det är en allmängiltig idé enligt SVT:s dramachef Anna Croneman.

     

     

    Fler notiser