CIA utförde experiment på 311 danska barnhemsbarn, letade efter psykopatiska drag, del av MKUltra-projektet

    3 januari 2022, kl 16.00

    311 danska barnhemsbarn utsattes för experiment av amerikanska underrättelseorganisationen CIA. Detta avslöjas i en dansk dokumentär där flera av offren intervjuats. Syftet med experimenten var att avslöja psykopatiska drag hos barnen och hitta samband mellan schizofreni och ärftlighet.

    Experimenten skedde under 1960-talet och ungefär två decennier framåt. Offren fick inte veta att de var en del av en studie, inte ens efter den var över. Projektet var delfinansierat av en organisation som fungerade som front åt CIA:s MKUltra-projekt.

    MKUltra var ett projekt där man undersökte LSD:s effekt på människor, hur man skulle använda psykologisk tortyr och hjärntvättning för att få fram erkännanden från fångar, bland annat. Man utvecklade även ett hjärnimplantat för hundar som gjorde att de kunde styras med fjärrkontroll.

    Dokumentärens regissör Per Wennick fick tag på dokument i 36 lådor på Psykiatriska centret i Hvidovre, där det beskrivs detaljerat hur experimenten gick till. När centret fick reda på det började man direkt förstöra dokumenten.

    Experiment mot en persons vilja eller medgivande med hjälp av felaktig information strider mot Nürnbergkonventionen. Konventionen är inte lagstadgad men anses vägledande för hur man ska hantera experiment på människor.

     

     

    Fler notiser