2021 rekordår för gängskjutningar, i snitt en skjutning om dagen, kriminolog vill erbjuda psykologbehandling

    2 januari 2022, kl 07.00

    Antalet dödsskjutningar i Sverige 2021 på fortsatt rekordhöga nivåer för andra året i rad. Både 2020 och 2021 sköts 47 personer ihjäl.

    I snitt rapporteras det att kriminella skjuter en gång om dagen i Sverige. Var tredje gång skadas någon och vid en av sju gängskjutningar dör någon. Det totala antalet skjutningar inrapporterade 2021 är marginellt färre jämfört med föregående års, 330 respektive 366 stycken. Liknande förhållande gäller för skadade. Så skjutningarna har blivit lite dödligare.

    Det skjuts mest i områden där det bor många människor med utomeuropeiskt ursprung och i så gott som samtliga fall är gärningsmän och offer också därifrån.

    Gängskjutandet har fortsatt på lika hög nivå trots att många grovt kriminella gripits och låsts in under året. Vissa tror att gripanden till och med ökat väpnade konflikter eftersom maktkamp kring positioner uppstår när hierarkier abrupt förändras.

    Regeringen har i flera år sagt att de ska knäcka gängen.

    Kriminolog Manne Gerell vill erbjuda kognitiv beteendeterapi hos psykologer till kriminella för att få de att sluta skjuta ihjäl varandra och ge mer resurser till skola och socialtjänst.

     

     

    Fler notiser