Snökaos och bränder i USA, extremt väder pågår samtidigt i olika delar av landet, tusentals evakuerade i Colorado

  31 december 2021, kl 20.31

  I USA pågår nu olika extrema väder samtidigt. I Colorado brinner det omfattande präriebränder som sprids av kraftiga vindar samtidigt som det har fallit mer snö i Kalifornien än det gjort sedan 1970. På en skidanläggning kom det 180 cm snö på två dygn.

  Ungefär 3 mil nordväst om Denver har två mindre städer, Louisville och Superior, beordrats att evakuera med anledning av bränder som brandkåren inte kan bekämpa. Runt 600 hem och ett antal större byggnader har brunnit.

  En helveteslik rökfylld orange himmel sågs och fotograferades av många av de tusentals invånare i de båda städerna som flydde från sina hem. Stundtals täpptes de små villagatorna igen och trafiken rörde sig en kilometer på 45 minuter. Trots detta fortlöpte evakueringen ganska lugnt och ordnat. Flera av bränderna tros ha startats av nedblåsta elledningar.

  Snöovädret som pågår samtidigt har drabbat västra USA och den lägsta temperaturen sedan 1948 har uppmätts i Seattle med -6,7 °C. Förutom Washington och Kalifornien har också Nevada och Oregon drabbats ordentligt av det kalla och snötunga vädret. Samtidigt har Alaska ett rekordvarmt december.

  Kalifornien och Colorado hade mycket torr sommar så Kalifornien välkomnar nederbörden.

   

   

  Fler notiser