Stort bråk utbryter i Jordaniens parlament när konstitutionstillägg med ”kvinnlig jordansk medborgare” debatteras

  29 december 2021, kl 17.02

  Ett stort bråk utbryter i Jordaniens parlament. Under en debatt om ett förslag om tillägg till konstitutionen började först ett par parlamentariker skrika på varandra. Den utlösande faktorn ska vara att en person vägrade be om ursäkt för en olämplig kommentar. Detta ledde sedan till handgemäng som involverade ett dussintal parlamentariker.

  Debatten gällde ett tillägg där det arabiska uttrycket för ”kvinnlig jordansk medborgare” väntades läggas till i konstitutionens del om lika rättigheter. Debatten visades i realtid på tv-kanalen Al-Mamlaka från parlamentet i huvudstaden Amman. Ingen skadades i bråket.

  Det är inte bara i Jordanien som parlamentarikerna gillar att ”tala med nävarna” när tillfället ges.

  I oktober 2015 släpptes tårgas ut i Kosovos parlament av oppositionella parlamentariker. Detta upprepades sedan sex gånger till. Det har också hänt att presidenten fått ägg kastade mot sig i samma parlament.

  Nyligen bröt ett stort tumult ut i Ghanas parlament under omröstningen om lagförslaget om e-levy (avgift på elektroniska transaktioner). Minoritetsledaren Iddrisu kallade lagförslaget ”tekniskt inkompetent” och oppositionen var så stark att känslorna rann över.

   

   

  Fler notiser