Sexårige Sol Smith-Ryan får handprotes specialbyggd för att kunna spela trummor av sin uppfinningsrike far Ben

  29 december 2021, kl 13.00

  Sol Smith-Ryan från Anglesey fick sin arm amputerad när han bara var tio dagar gammal. Pappa Ben var påhittig nog att tillverka en slags protes som han sedan skrev ut i en 3D-skrivare. Tack vare protesen kan Sol nu spela trummor och han fick ett trumset i julklapp.

  Idolen är 58-årige Rick Allen i rockbandet Def Leppard. Allen har bara en arm sedan den vänstra amputerades efter en bilolycka 1984. Allen var då trummis i Def Leppard och kom tillbaka efter ha specialbyggt trumset. Allen har fyra digitala pedaler till sin vänstra fot som ersätter det vänsterarmen brukade spela. I ordningen är pedalerna ersättning för hi-hat, bastrumma, virvel och en puka.

  Sols protestillägg ger honom möjlighet att fästa en trumstock och således kunna spela med båda armarna. Pappa Ben är en hobbyingenjör som också byggt en rörlig lättviktshand av gummi som kan stänga och öppna sig. Handen väger bara 166 g jämfört med en normal människohand på 460 g.

  Enligt forskning så utvecklas barn bättre om de får tillgång till proteser så tidigt som möjligt. Eftersom väntelistan från den statliga vården var så lång skred Ben till verket själv och utvecklade en egen med hjälp av en X-Box-scanner (återanvänd tv-spelskontroll för 3D-skanningssyfte) och en 3D-skrivare. Armen från statliga NHS kom elva månader senare och var då redan för liten för Sol.

   

   

  Fler notiser