Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas träffar överbefälhavaren och vice premiärministern Benny Gantz i Israel

  29 december 2021, kl 19.00

  Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas besökte Israels överbefälhavare Benny Gantz i dennes hem i centrala Israel. Det är Abbas första besök till Israel på över ett decennium. Syftet med mötet är att bygga upp förtroendet mellan parterna, men få med insyn i konflikten tror att fredsförhandlingarna kommer återupptas eller att någon större konkret framgång kommer ur samtalen.

  Israels försvarsministerium meddelade att samtalen kommer öppna upp för att förenkla för ett par hundra palestinska finansmän att få inträde i landet. Gantz och Abbas möttes senast i augusti, då på palestinsk mark.

  6000 personer som bor på Västbanken men utan officiell status kommer nu få det. Även 3500 personer som bor i Gaza kommer få en officiell status som boendes.

  Israels premiärminister Naftali Bennett sade i september att en palestinsk stat skulle vara ett ”stort misstag”. Det skulle skapa en fruktansvärd situation i Gaza som skulle riskera sprida sig till Judeen och Samarien (Västbanken). En radikal entitet som styrande i Västbanken skulle göra Kfar Saba och hans egen hemort Ra’anana mycket osäkra, syftandes på risken för raketbeskjutning.

  Hamas tog över styret i Gaza 2007 och tiden efter har präglats av raketbeskjutning mot Israel, och flera israeliska militäroperationer på landremsan.

   

   

  Fler notiser