Offentliggjorda dokument från 1997 visar förslag om att låta ledarna på Nordirland resa på jaktresa till Sydafrika

  29 december 2021, kl 12.00

  Nya offentliggjorda dokument visar att Irlands förslag under fredsprocessen på Nordirland 1997 innehöll en safariresa med storviltsjakt för ledande politiker. Att få se Gerry Adams från Sinn Fein, Ian Paisley från DUP och David Trimble från UUP tillsammans på jakt fick dock inte gehör av Taoiseach, dåvarande premiärministern på Irland, John Bruton. Han kallade förslaget för ”skräp”.

  30 politiker på Nordirland skulle enligt förslaget resa till Sydafrika och träffa politiker där. Tillsammans skulle man diskutera sydafrikansk politik efter apartheid och hur man gått till väga för att lösa problem.

  Fredsprocessen ledde så småningom fram till Långfredagsavtalet 1998 som säkrade politisk stabilitet på Nordirland. Inget lejon eller giraff skadades under förhandlingarna.

  En annan politiker som gillar jakt är Moderatledaren Ulf Kristersson. Han kallas av vissa belackare för ”Tuffe Uffe”, som syftar till att han gärna vill visa sig tuff och modig. I mars 2020 publicerade Moderaterna en bild på honom fräckt poserandes i jaktmundering med budskapet ”Stärk gränsen”. Efter kritik från vänsterliberala migrationsfanatiker i sociala medier raderades bilden, vilket inte var ett tufft beslut enligt partiet, då debatten om den tog fokus från Uffes hårda gränspolitik.

   

   

  Fler notiser