Israel låter australiensisk man välja mellan utreseförbud i 8000 år eller 300 000 dollar i lösensumma

  29 december 2021, kl 09.37

  8000 år långt utreseförbud eller förskottsinbetalning av runt 300 000 USD i kommande barnbidrag för australisk man i Israel. Noam Huppert, 44, har varit fast i landet sedan 2013 och får enligt domen inte lämna förrän 31 december år 9999.

  Huppert flyttade till Israel 2012 för att komma närmare sina två små barn efter att hans tidigare fru återvänt till Israel året före. På initiativ av modern väcktes åtal i israelisk domstol strax efter att fadern anlänt till landet. Domen föll och skulden blev 5 000 israeliska shekels i månaden i underhållsstöd till de båda barnen tills de fyller 18 år.

  USA:s UD informerar att religiösa domstolar i Israel har jurisdiktion över alla boende i Israel när det gäller giftermål, skilsmässor, vårdnaden av barn och barnunderhåll. USA:s medborgare, inklusive de utan israeliskt medborgarskap, kan ”tvingas till ofrivilliga och utdragna vistelser och till och med fängelse i Israel om ett mål väcks mot dem i en religiös domstol, även om deras äktenskap genomfördes i USA och oaktat om deras äkta hälft befinner sig i Israel”.

  Dessutom varnar man för att amerikanska myndigheter inte kan upphäva skuld för amerikanska medborgare eller garantera utresa från Israel om skulden inte betalas.

   

   

  Fler notiser