Hyrbilsjätten DiDi planerar börsnotering i Hongkong, ska ske utan nyemission eller aktieutdelning

  29 december 2021, kl 22.00

  Hyrbilsjätten DiDi vill lista sig på Hongkong-börsen. Man har planer på att lämna New York-börsen efter påtryckningar från styret i Peking. DiDi har 500 miljoner användare och erbjuder taxi, samåkning, hyrbilar och liknande. Även leveranser och finanstjänster erbjuds via deras app.

  Enligt källor till Reuters vill man introducera sig på Hongkong-börsen utan att göra utdelning eller emission. Övergången skulle då bli gradvis, enligt en mekanism som kallas ”listning via introduktion”. Allt ska vara klart i juni, och bara cirka ett år efter att man börsnoterades i New York. Man kommer ta hjälp av Goldman Sachs, China Merchants Bank International och Construction Bank International för att genomföra listningen. Ingen av bankerna eller DiDi själva vill kommentera uppgifterna. Goldman Sachs hjälpte även till vid listningen i New York, tillsammans med Morgan Stanley och JPMorgan.

  DiDi grundandes 2012 och 2016 köpte man upp Uber China, en affär värderad till 35 miljarder USD. Som en del i affären blev Uber minoritetsägare i DiDi.

  DiDi har haft problem med kinesiska myndigheter under 2021. Man fick reprimand av Internetmyndigheten för att man samlade för mycket information om sina kunder. Man blev också tillsammans med jätten Alibaba och Tencent bötfällda för ha brutit mot monopollagstiftningen.

   

   

  Fler notiser