Ryssland och USA möts i diskussioner om upptrappningen av kriget i Ukraina, 175 000 soldater mobiliserade vid gränsen

  28 december 2021, kl 18.00

  USA och Ryssland planerar att diskutera den upptrappade konflikten mellan Ukraina och Ryssland 10 januari. Det är också sannolikt att Nato pratar med Ryssland 12 januari och ett möte mellan Moskva, Washington och flera europeiska länder är planerat 13 januari, säger en talesperson för USA:s president Joe Biden.

  Ryssland bekräftar och säger samtidigt genom ställföreträdande utrikesminister Sergej Rjabkov att det amerikanska beteendet kring situationen hittills varit ”oklart” och att det är viktigt att militära tjänstemän deltar i Nato-diskussionerna.

  I december har Ryssland enligt amerikansk information mobiliserat omkring 175 000 soldater nära Ukrainas gräns. Även hundratals stridsvagnar, artilleri och ballistiska kortdistansrobotar står redo.

  En lista med garantier för sin säkerhet som Ryssland kräver överlämnades till USA för ett par veckor sedan. Bland annat krävs det att Ukraina inte går med i Nato samt en gräns för trupper och vapen på Natos östra flank, som i praktiken innebär en återgång till hur de var placerade 1997.

  Biden säger att amerikanska trupper inte kommer mobiliseras men att Ukraina får ekonomisk hjälp, samt att Putin har att vänta ekonomiska sanktioner vid en invasion.

   

   

  Fler notiser