Östtyskar trotsar makten när 15 000 demonstrerar mot nya coronakrav, nio polisanmälningar och tiotals poliser skadade

  28 december 2021, kl 13.00

  Tusentals människor i framförallt östra Tyskland protesterar på gatorna, trots isande kyla och risk för straff och våld från polis, mot de nya krav som myndigheterna ställer på medborgarna utifrån covid-19.

  Den tyska centralmaktens nya regler säger att max tio vaccinerade eller från infektion tillfrisknade personer får närvara vid en privat tillställning. Om en ovaccinerad person är närvarande får endast ett annat hushåll också vara där. Vilket gäller både inom- och utomhusaktiviteter. Ovaccinerade får fortsatt inte gå på restauranger.

  Kraven gäller från och med 28 december och sägs av makthavarna vara för att hindra folk från att gå på stora nyårstillställningar.

  ”Det är inte läge med fester i stora grupper nu”, säger förbundskansler Olaf Scholz.

  Polisen i nordöstra förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern säger att totalt 15 000 demonstranter var ute på gatorna i olika städer i protest mot de nya påbuden.

  Runt nio polisanmälningar gjordes i samband med protesterna för våldsamt motstånd, vållande till kroppsskada eller sjukdom, skadegörelse och användande av grundlagsvidriga och terroristiska organisationers symboler.

  Vid de olika protesterna skadades tiotals poliser.

   

   

  Fler notiser