Vulkanutbrotten på La Palma över efter tre månader, giftig gas sipprar fortfarande ut och kartor måste ritas om

  27 december 2021, kl 09.00

  I tre månader har olika vulkanutbrott pågått på Kanarieön La Palma men på juldagen förklarade spanska myndigheter vulkanutbrotten som formellt över. Vulkanen fortsätter dock släppa ut giftiga gaser och det kommer antagligen dröja flera år innan öns fastigheter och infrastruktur är uppbyggda igen.

  Lavan har runnit ner till och stelnat i havet och kartan över ön utanför Afrikas nordvästra kust behöver därför ritas om. Det är främst den västra sidan av ön som är drabbad av de trögflytande lavaströmmarna som täckt 1 250 hektar. Minst 1 300 bostäder är förstörda och cirka 7 000 av de 83 000 boende på ön är evakuerade. Inga människor har skadats.

  Spanien räknar med att kostnaderna för vulkanens framfart blir mer än 900 miljoner euro – drygt 9,3 miljarder kronor – och premiärministern Pedro Sánchez har lovat att staten betalar delar av summan.

  Ön bildades för tre miljoner år sedan av vulkanisk aktivitet precis som de andra öarna i den kanariska arkipelagen. Alla registrerade utbrott har skett på vulkanryggen Cumbre Vieja på södra halvan av ön.

  Forskare oroar sig för att en 1 kilometer hög megatsunami som fortsätter över Atlanten mot Karibien kan skapas vid ett framtida utbrott på grund av öns sköra struktur.

   

   

  Fler notiser