Språkrådet och Språktidningens 36 nya ord för 2021 innehåller främst ord relaterade till covidpandemin

  27 december 2021, kl 12.00

  36 nya ord har tillkommit under 2021 i Språkrådets och Språktidningens lista. Ett stort fokus ligger på ord som är kopplade till covidpandemin. Ett nytt ord som inte är relaterat till covid är djuränkling, ett husdjur som behöver ny ägare efter den gamla gått ur tiden.

  Gaslighta är ett användbart ord som betyder att en psykopatisk person manipulerar en person genom att få den att tvivla på sitt förstånd. Uttrycket kommer från USA där filmen Gaslight från 1944 handlar om en kvinna, spelad av Ingrid Bergman, som blir manipulerad av sin man att tro att hon håller på att bli galen. Denna metod kan även användas av politiker för att kuva sina undersåtar.

  Metaversum är ett annat nytt ord som fått fäste, mycket tack vare Facebooks namnbyte till Meta. Att utveckla en ”verklig” virtuell verklighet har man försökt inom datorspelsindustrin sedan 80-talet.

  De nya orden:

  • Anosmi
  • Coronabubbla
  • Coronahund
  • Delningsboende
  • Djuränkling
  • Domedagsskrollande
  • Eftervåld
  • Fono
  • Gangfluencer
  • Gaslighta
  • Generation corona
  • Genombrottsinfektion
  • Giggare
  • Hybridarbete
  • Hybridmöte
  • Jobbonär
  • Jukeboxbio
  • Koldioxidsug
  • Kryptokonst
  • Ljushare
  • Maskne
  • Metaversum
  • Mikrovana
  • Mobilitetshubb
  • Nettonollmål
  • Piratbibliotek
  • Postcovid
  • Snällvägg
  • Spökkök
  • Svinna
  • Svinnlåda
  • Tippningspunkt
  • Vaccinnationalism
  • Vaccinpass
  • Zoomtrötthet
  • Återförvildande

   

   

  Fler notiser