Sikhen Jaswant Singh Chail grips utanför Windsor slott, var beväpnad med armborst och ville mörda drottningen

  27 december 2021, kl 15.00

  juldagen tar sig den 19-åriga sikhen Jaswant Singh Chail beväpnad med armborst in på ägorna utanför slottet Windsor. Hans mål är att mörda drottning Elizabeth II.

  Jaswant Singh Chail laddade upp en video som släpptes på Snapchat 24 minuter innan han greps utanför Windsor på juldagen. 19-åringen från Southampton hade svurit att hämnas offren för massakern vid Amritsar och andra som fallit offer för rasism och förödmjukelse. Han var maskerad på videon och hade förvrängt sin röst, han kallar sig för indisk sikh och ”sith” och för ”Darth Jones”. Sitherna är ett ondskefullt ordenssällskap i Star Wars och Darth Jones kan vara inspirerat av skådespelaren James Earl Jones som spelade Darth Vader.

  Massakern i Amritsar 1919 blev mycket uppmärksammad och polariserade allmogen i både Storbritannien och Indien. En grupp människor som protesterade mot behandlingen av fredsaktivisterna Saifuddin Kitchlew och Satya Pal omringades av brittisk militär och mejades ned. Antal döda uppskattas till 379 personer och över 1200 skadades.

  Polisen tar händelsen på stort allvar och har genomfört husrannsakan i 19-åringens hem i Southampton. Han är anhållen och fallet behandlas under Mental Health Act, han tros i nuläget ha psykiska problem. Det finns inga hot från honom mot den brittiska monarkin registrerade innan händelsen på juldagen.

   

   

  Fler notiser