Biologen E. O. Wilson avlider, upptäckte under sin karriär över 400 nya arter av myror, beskrev deras sociala beteenden

  27 december 2021, kl 13.03

  Biologen Edward Osborne ”E. O.” Wilson blev 92 år gammal. Wilson uppmärksammades för sina studier av myror, och har förärats med benämningen ”den nye Darwin”. Wilson upptäckte under sin 70 år långa karriär över 400 nya arter av myror. Redan som tioåring var han ute i skogen och fångade fjärilar och andra insekter i undersökande syfte.

  Under sin karriär på Harvard utvecklade han flera teorier om myrors sociala beteenden. Främst när faror uppstår och hur de lägger ut spår med kemikalier som hjälper andra myror att hitta vägen till mat.

  1975 släppte han den omtalade boken Sociobiologi: Den nya syntesen, där han skrev om att mänskliga beteenden som aggressivitet och altruism var främst genetiska och i mindre utsträckning en konsekvens av miljö och uppfostran. Hans kritiker ansåg att hans slutsatser var en form av eugenik, och att han hade en deterministisk syn på mänsklig utveckling.

  För vanliga svenskar är nog rödmyran, kallad ”pissmyran”, en vanlig men otrevlig bekantskap. Dessa myror lever i stackar och kan bitas samtidigt som de sprutar myrsyra med bakdelen, vilket är högst olustigt. När människor fortfarande tittade mycket på analog tv kunde ”myrornas krig” uppstå när det var problem med sändningen, rutan fylldes då av små svarta och vita fyrkanter som flimrade.

   

   

  Fler notiser