Rymdraket med världens största rymdteleskop lyfter på juldagen, forskare vill se 13,7 miljarder år tillbaka i tiden

  25 december 2021, kl 19.30

  Idag sköts en raket upp med ett teleskop värt omkring 10 miljarder dollar från Franska Guyana efter att tusentals människor från USA, Kanada och Europa jobbat på projektet sedan 90-talet.

  Under NASA:s ledning sköts teleskopet upp med franska raketmodellen Ariane 5 från European Space Agencys bas i den franska kolonin i norra Sydamerika.

  James Webb-teleskopet är tänkt att ta över efter Hubble, ett liknande äldre teleskop i omloppsbana runt jorden. Det infraröda teleskopet är det största och mest kraftfulla av sitt slag och har i uppdrag att undersöka de första stjärnorna och galaxerna och söka efter tecken på liv i universum.

  Raketen tog först teleskopet ut i rymden och därefter ska den i en månad färdas mot en omloppsbana runt solen ungefär 1,6 miljoner kilometer från jorden, omkring fyra gånger så långt bort som månen, vid lagrangepunkt L2.

  På plats ska teleskopets enorma guldpläterade spegel och solsköld vecklas ut. Spegeln blir mer än 6,5 meter i diameter och solskölden kommer skydda de värmekänsliga mätinstrumenten gjorda för drift vid -240 °C.

  Förhoppningen är att man med teleskopet ska kunna se tillbaka 13,7 miljarder år i tiden, ca 100 miljoner år efter Big Bang.

   

   

  Fler notiser