Poliser kan observera rösträkningen 2022, medborgare välkomna att observera men ibland kan ”öppenheten bli en sårbarhet”

  25 december 2021, kl 14.00

  Polisen planerar att höja säkerheten kring rösträkningslokaler under valåret 2022. Till lokalerna är alla medborgare välkomna som med egna ögon vill se när rösterna räknas.

  ”Om det visar sig att någon vill skada eller förstöra, då blir öppenheten ett problem som vi behöver jobba med”, säger polisen till SR.

  Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist känner sig trygg med att polisen har fokus på valet. ”När många röster förvaras tillsammans kan det ju påverka valresultatet om något hände med de rösterna”.

  När SD under en ”datorkrasch” hos Valmyndigheten vid rösträkningen tappade procentenheter samtidigt som S gick upp under riksdagsvalet 2018 blossade det upp misstankar om att något lurt skett. Kritiska röster riktade anklagelser mot myndigheten.

  Under USA:s presidentval 2020 ledde liknande plötsliga rörelser i valresultatet också till att många amerikanska medborgare blev övertygade om att det förekom valfusk. Vissa kopplade fusk till Dominion Voting Systems hård- och mjukvara, andra hävdar att de själva hjälpt till med att fuska med poströster och att bedrägeriet har pågått i decennier.

  Nyqvist påpekar att ”valresultatet är oerhört skyddsvärt, det är ju kärnan i vår demokrati”.

   

   

  Fler notiser