Iran markerar mot Israel med robotskjutning, infekterad konflikt kring Irans kärnteknikutveckling fortsätter med ömsesidiga hot

  25 december 2021, kl 15.00

  Iran avfyrar robotar under militärövning i Persiska viken för att skicka ett ”mycket tydligt meddelande” och en ”allvarlig varning” till Israel. Bland annat sköts ett mål som liknar Israels kärnreaktor Dimona sönder och visades upp i Irans statliga television. Högste generalen över iranska revolutionsgardet Hossein Salami säger att ”vi kommer hugga av deras händer om de gör fel drag”.

  En annan högt uppsatt iransk militär Mohammad Bagheri säger att det var 16 ballistiska robotar av olika sort som sköts och att övningen var ett svar på Israels ”omfattande men meningslösa hot” mot Iran nyligen.

  Storbritannien fördömer skjutandet av robotar, menar att det bryter mot en FN-resolution och att Irans beteende är ett hot mot regional och internationell säkerhet och uppmanar Iran att omedelbart avbryta sina aktiviteter.

  Saeed Khatibzadeh på Irans utrikesministerium svarar att britternas uttalande är att lägga sig i Irans försvarsförmåga.

  Konflikten grundar sig bland annat i att Israel hävdar att Iran försöker utveckla kärnvapen medan Iran hävdar att de endast försöker utveckla civil kärnkraft. Israel talar tydligt för, och USA har antytt, att de är beredda att använda militära medel i konflikten.

  De flesta tror att de enda som har kärnvapen i Mellanöstern är Israel. Sedan 2007 har flera iranska kärnfysiker mördats.

   

   

  Fler notiser