Rysk domstol dömer Google att betala rekordböter, 864 miljoner SEK, för vägran att avlägsna olämpligt innehåll

  24 december 2021, kl 18.00

  Ryssland har det senaste året gått till offensiv mot utländska internetplattformar. Mindre bötesbelopp har utdömts för vad som betecknats som vägran att censurera olämpligt innehåll. Exempel på sådant material har varit filmer som handlat om hur man tillverkar egna skjutvapen, eller propaganda för det nyttiga med att använda olika narkotiska preparat.

  Nu har en domstol i Moskva dömt Google att betala ett rekordhögt vitesbelopp på grund av vad rätten ansåg vara upprepad vägran att ta bort olämpligt material från sin plattform. Summan som Google ska betala är 7,2 miljarder ryska rubler (ca 864 miljoner kronor).

  I början på månaden dömdes Google att betala ett betydligt beskedligare belopp för samma förseelse. Då blev vitet 613 000 kronor.

  Det senaste rekordbeloppet sägs vara baserat på Googles omsättning i Ryssland.

  De återkommande domarna och stigande vitesbeloppen kan vara ett led i Rysslands kampanj mot framförallt internetföretag från USA. Man kräver att de ska ha lokala bolag i landet innan 1 januari 2022, annars riskerar de att deras verksamhet förbjuds.

  Aleksandr Plyushchev, journalist på radiostationen Moskvas Eko, säger på sin Telegramkanal att de senaste rekordböterna kan tyda på att ”det fattats ett politiskt beslut om att slänga ut de västliga bolagen från Ryssland”.

   

   

  Fler notiser