Roman Abramovitj förlikas med förlaget HarperCollins och får till ändringar i en bok, faktafel och personpåhopp tas bort

  23 december 2021, kl 09.00

  Roman Abramovitj kommer till förlikning med författaren Catherine Belton och förlaget HarperCollins i ett förtalsmål. Förtalsmålet gäller passager i hennes bok Putin’s People som ges ut av HarperCollins. Att Abramovitj skulle ha köpt fotbollsklubben Chelsea FC på inrådan av Putin är efter förlikningen inte att betrakta som fakta. Tillägg i boken kommer innehålla förnekanden av Abramovitj och från talespersoner från klubben.

  Det kommer också läggas till en korrigering om att Abramovitj inte ägde oljebolaget Sibneft tillsammans med oligarken Boris Berezovskij. Stämningen mot Belton har gjorts av Abramovitj och två andra oligarker Pjotr Aven och Mikhail Fridman samt oljebolaget Rosneft. Två av oligarkerna hade redan gjort upp med HarperCollins men Abramovitj drev ärendet vidare och pekade ut 26 ställen i boken där han hittat påstådda fel. HarperCollins bad då om ursäkt för att ha kopplat samman Aven och Fridman med KGB och strök detta ur boken.

  2020 avslöjade BBC News Arabic att Abramovitjägda företag sponsrat bosättarorganisationen Elad med 100 miljoner USD, organisationen är verksam i omstridda östra Jerusalem i Israel. Man sysslar bland annat med arkeologiska utgrävningar och sköter populära turistmålet Davids stad och andra historiska platser.

   

   

  Fler notiser