News Cop registrerar sig för att kunna ansöka om betalning från Facebook och Google via nya australiska medialagar

  23 december 2021, kl 19.00

  Nyhetssajten News Cop registrerar sig under australiensiska Australian Communications and Media Authority, ACMA, förra månaden. Myndigheten hanterar ansökningar enligt den nya medialagen som syftar till att ge nyhetssajter möjlighet att ta betalt av Facebook och Google. För att få betalt måste dock ACMA sköta medlingen mellan sajten och de sociala medieplattformarna. Man måste således ansöka om att få betalt och detta har ännu inte prövats i praktiken än. News Cop saknar en fysisk adress och är den enda nyhetssajten som inte hade någon verksamhet innan 2021.

  News Cop har bara rewrites från andra medier på sin sajt. Fotoanalys av tretton medarbetare visade att deras bilder genererats genom AI. Efter Reuters frågor om detta så försvann alla utom en, sajtens ägare Adam Cox. Alla bylines ändrades också till Cox och bylinebilderna ersattes med en apa. – Jag är ledsen, jag har ingen aning, svarade Cox på frågan om ändringarna.

  En annan skandalomsusad nyhetssajt är svenska Bulletin. I januari uppdagades det att 20 artiklar var rena plagiat. Man hade tagit texter från prominenta tidningar som Ottar och Byggarbetaren och publicerat utan att ange källa. – Så ska det inte gå till, sade den dåvarande chefredaktören Ivar Arpi.

   

   

  Fler notiser