FN betalar pengar till talibanstyrda Inrikesministeriet i Afghanistan, leds av Sirajuddin Haqqani som är efterlyst av FBI

  23 december 2021, kl 08.00

  FN föreslår att ge 6 miljoner USD avsedda för säkerhetskostnader till talibanledda Inrikesministeriet i Afghanistan. Detta trots att Inrikesministeriet är belagt med sanktioner av FN och USA och att deras chef Sirajuddin Haqqani är efterlyst av FBI. Haqqani misstänks ligga bakom ett antal blodiga dåd under det 20 år långa kriget i landet, och står nära al-Qaida. Information som leder till hans gripande belönas med 10 miljoner USD av FBI.

  Pengarna är tänka att gå till personal inom ministeriet som guidar och hjälper FN-anställda, deras lön och matransoner ska subventioneras. Efter talibanregimens övertagande har internationell hjälp ställts in och man lider av ett konstant underskott av likvida medel.

  FN:s talesperson Farhan Haq skriver i ett mejl till Reuters att man har en skyldighet som arbetstagare att stödja värdlandet på ett sätt som är till gagn för sina anställda, när osäkerhet är rådande.

  Frågor har ställts om de föreslagna utbetalningarna strider mot nyss nämnda sanktioner. Även huruvida FN har full kontroll på att pengarna går till rätt ändamål har ifrågasatts.

   

   

  Fler notiser