Libyens presidentval skjuts upp på obestämd tid, skulle hållits 24 december

  22 december 2021, kl 16.00

  Libyens presidentval som skulle hållits 24 december skjuts upp på obestämd tid och den pågående FN-ledda fredsprocessen mellan landets två rivaliserande styren får sig en törn. Det har pågått en mobilisering i landets västra del där Tripoli ligger och oron för en uppblossad väpnad konflikt har ökat.

  Interimsregeringen som tillsattes i mars är också ifrågasatt av landets östra styre som drog tillbaka sitt stöd för den i september. Olika grupperingar och utländska aktörer har förhandlat bakom lyckta dörrar om huruvida uppskjutandet av valet bara är en kortsiktig åtgärd eller om det riskerar bli en långdragen väntan.

  Parlamentets valkommitté meddelade att regeringens mandat går ut på fredag.

  Libyen har varit ett land med pågående kaos sedan arabiska våren 2011 och avsättandet av förre presidenten Muammar al-Gaddafi. Ett permanent eldupphör signerades 23 oktober 2020. En av al-Gaddafis söner, Saif, är kandidat i det uppskjutna presidentvalet. Även mångåriga veteranen och fältmarskalken Khalifa Haftar ställer upp, han är överbefälhavare för armén och kopplad till parlamentet i Tripoli.

  Utländska intressen har stort inflytande på fraktionerna i landet. Främst USA, Frankrike, Saudiarabien och Turkiet.

   

   

  Fler notiser