Den 15-årige pojke som knivhögg en lärare på en skola i Eslöv döms till 2,5 års sluten ungdomsvård för mordförsök, Tingsrätten skriver att straffet blivit livstids fängelse om han varit över 21 år

  22 december 2021, kl 20.00

  Den 15-årige pojke som knivhögg en lärare på en skola i Eslöv döms till 2,5 års sluten ungdomsvård. Han döms för mordförsök och nio fall av olaga hot samt grovt hot mot tjänsteman.

  Dådet skedde den 19 augusti på samma skola där pojken själv var elev. En lärare i 40-årsåldern skadades allvarligt. Tingsrätten skriver att om pojken varit 21 år hade han blivit dömd till livstids fängelse.

  Han hade enligt eget vittnesmål utvecklat ett hat mot muslimer, judar och homosexuella och målet med dådet var att döda så många som möjligt. Men efter han knivhuggit läraren ångrade han sig och det blev inga fler offer. Han var maskerad, bar skyddsväst och hade en GoPro-kamera monterad som direktsände dådet.

  Pojken döms att betala ett skadestånd på 480 000 SEK till elever och personal på skolan samt till den polis han hotade. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen led han inte av någon allvarlig psykisk störning vid dådet.

  Pojkens far Lars Ahlfors är tidigare ordförande för Miljöpartiet i Eslövs kommun. Han blev uppmärksammad efter en budgetmotion med radikala förslag till stöd för mångkultur. Motionen var enligt Ahlfors ett skämt som syftade till att skapa debatt, men han tvingades avgå. I mars 2020 valdes Ahlfors igen till ordförande för Miljöpartiet i Eslöv.

   

   

  Fler notiser