Brittiska Nationella myndigheten för brott ger 225 miljoner stulna lösenord till sajten Have I Been Pwned där vem som helst kan söka i databasen, lösenord och e-post från stora dataläckor publiceras

  22 december 2021, kl 21.00

  Brittiska Nationella myndigheten för brott (National Crime Agency, NCA) och Nationella cyberbrottsenheten har delat 225 miljoner stulna e-postadresser och lösenord med sajten Have I Been Pwned, HIPB. På så sätt kan vem som helst kontrollera om ens uppgifter finns med i någon större läcka.

  HIPB har totalt 613 miljoner lösenord i sin databas som nu får ett stort tillskott. Man hjälper företag och organisationer i sitt säkerhetsarbete för att kontrollera om lösenord någon gång läckt ut och på så sätt se om man varit föremål för dataintrång. Kriminella använder en metod där man testar läckta lösenord på många olika sajter, då människor ofta har samma e-post och lösenord till alla sina inloggningar. Enligt FBI har 50 000 bankkonton blivit hackade med den metoden sedan 2017.

  Ett brittiskt molntjänstföretag hackades i fjol och 40 000 filer hamnade i kriminellas händer. Däribland en stor mängd e-post och lösenord som laddades upp till de kriminellas egna servrar.

  Organisationer kan ladda hem hela datasetet i SHA-1-format komprimerat till 17,2 GB. Misstänker du att ditt lösenord hamnat i fel händer? Du kan kontrollera det på: https://haveibeenpwned.com/Passwords.

   

   

  Fler notiser