Amazon i Kina censurerar all negativ kritik av böcker skrivna av eller om president Xi Jinping

  22 december 2021, kl 09.27

  Amazon vek sig för krav från Kina om att ta bort alla dåliga recensioner av president Xi Jinpings bok The Governance of China på sin kinesiska sajt amazon.cn. Endast fem av fem möjliga stjärnor är tillåtna som betyg för boken. Alla negativa kommentarer om boken har raderats.

  Amazon säger att man alltid följer lagar och regler i det land man verkar i och att Kina inte är ett undantag. Alla böcker som är skrivna av eller om Xi Jinping har fått sina kommentarer och omdömen raderade och har oftast bara ett enda femstjärnigt betyg kvar. Ett undantag är en samling av hans tal från 2016 som har 19 femstjärniga betyg och ett fyrstjärnigt.

  Amazon etablerade sig i Kina 2004 när man lanserade sin e-boksläsare Kindle. Landet står idag för 40 procent av Kindles totala marknad. Censurkraven från Kina har ökat markant sedan 2018, främst när det gäller politiskt känsligt material.

  Det är inte bara Kinas president som är orolig för betyg och kommentarer på sociala medier. YouTube tog nyligen bort tummen ned-knappen för vissa profilerade kanaler, vilket ledde till att folk i stället skrev ”tummen ned” i kommentarsfältet. Den mest nedröstade film-trailern på YouTube var Ghostbusters med kvinnliga huvudrollsinnehavare från 2016, men nu kan man bara se uppröster efter att videoplattformen censurerat den negativa kritiken.

   

   

  Fler notiser