Qatar planerar investera tio miljarder USD i upprustningen av tre hamnar i USA

  21 december 2021, kl 20.59

  Qatar planerar investera tio miljarder USD i tre amerikanska hamnar. Det är främst hamnar på östkusten, söder om Boston, Massachusetts, och norr om Jacksonville, Florida, menar Michael Frodl, rådgivare och expert på infrastruktursatsningar. Dessa hamnar har ett renoveringsbehov och har tillgång till motorväg och järnväg. Enligt Frodl är det främst hamnar på västkusten som blir föremål för statliga och inhemska privata satsningar, en investering på östkusten är därför troligare från qatariskt håll.

  Detta är ett tecken på ett fördjupat samarbete mellan Washington och Qatar. Qatar var en allierad till talibanregimen i Afghanistan.

  Enligt en källa till Reuters vill man finansiera satsningen genom lån och man sonderar möjligheter med Morgan Stanley, HSBC och Credit Suisse. Det finns 360 hamnar i USA och Qatar har planerat för investeringar i tre. Qatar har för närvarande investeringar i en hamn i Turkiet och en i Ukraina.

  Qatarierna är dock inte bara intresserade av hamnar och kameler. Man har nyligen investerat 85 miljoner USD i Rolls-Royce SMR Limited för utvecklingen av småskaliga nukleära reaktorer. Man har tidigare investerat pengar i Rolls-Royces utveckling av grön energi.

   

   

  Fler notiser