Örebro tilldelar kommunens byggnadspris till sin egen byggnad Kulturkvarteren där kommunal verksamhet inhyses

  21 december 2021, kl 19.42

  Örebro kommun tilldelar sitt eget byggnadspris till Kulturkvarteren som drivs av Örebro kommun. Motiveringen är att Kulturkvarteren består av byggnader från tre epoker som satt sin prägel på staden. Den för 2021 nya delen har fasad av glas och aluminium vilket brutalt bryter av mot äldre bebyggelse i Örebros stadskärna.

  Byggnaden hyser bara kommunala verksamheter som Stadsbiblioteket, Örebro Kulturskola och Karolinska gymnasiet. Hyreskostnaden för kommunen ligger på 37,5 miljoner SEK per år och kostade enligt NCC 572,5 miljoner att bygga.

  Örebro kommun är sedan tidigare känd för fula och kostsamma byggnader och konstverk i stadsmiljön. 2018 invigde man konstverket Äppletanke på Vivallakullens topp. Konstverket är ett tre meter högt äpple i rostfritt stål som man kan sitta i eller stå bredvid och betrakta.

  – Att se sig själv i äpplets spegelyta, skratta för att sedan sitta ner och titta ut över staden och fundera över stort och smått är vår önskan med skulpturen, enligt den ena av två konstnärer bakom konstverket, Lars Bergström. Kostnaden för Äppletanke var 660 000 SEK plus 25 000 vardera till konstnärerna.

  Fem av sex jurymedlemmar som beslutade om att bygga just Äppletanke var 2018 anställda inom Örebro kommun.

   

   

  Fler notiser