Kangos invånare avstår från dusch, toalett och kokar sitt dricksvatten, klarar sig framgångsrikt genom iskall översvämning

  21 december 2021, kl 14.14

  Isbildningar i norr skapar översvämningar. Det är proppar av is i vattendragen, som gör att mycket av vattnet tar andra vägar än vanligt, ibland genom byar och över folks tomter. I Huså norr om Åre lossnade en propp och ån svämmade över och orsakade skador.

  I Pajala kommun nära byn Kangos är det många kilometer av bottenfrusen is hela vägen ner till havet. Kommunen bedömer att det inte går att spränga bort isen eftersom den inte kommer rinna bort efter sprängning.

  I förra veckan uppmanades invånarna i Kangos av kommunen att koka sitt kranvatten, samt att använda vattentoalett och dusch så lite som möjligt för att avloppssystemet inte skulle behöva stängas av helt och hållet.

  Kangos invånare har nu några dagar senare framgångsrikt tagit sig igenom den mest akuta fasen av den iskalla översvämningen och kan återigen använda sina avlopp normalt. Kommunen bedömer dock att kranvattnet fortfarande ska kokas i väntan på vattenprover.

  Flera hus är redan förstörda av vattenmassorna och andra fortfarande hotade om vattenflödet återigen ökar. Hotade ställverk är invallade för att vatten inte ska leta sig in bland elen.

  Det kan bli isproppar igen i vår och då varnas det för att det kan bli ännu större vattenflöden.

   

   

  Fler notiser