Husägare på Irland rädda för ras, kräver mer pengar av staten, stora sprickor och knak oroar, glimmer i byggstenarna orsaken

  21 december 2021, kl 20.16

  Husägare i County Donegal på Irland har gått samman för att kräva pengar av staten för sina hem som håller på att rasa ihop under sin egen vikt. De boende är så oroliga för att husen ska rasa att de vaknar av minsta knak på natten, även tanken på vinterstormarna spär på rädslan.

  Minst 6 000 hus byggdes under en kraftig tillväxtperiod på 90- och 00-talen med byggstenar som innehöll för mycket glimmer. Glimmer är en mineralgrupp som är god isolator och tål mycket hög temperatur och används i elektriska värmeapparater som brödrosten.

  Det internationella namnet för glimmer ”mica” har gett namn åt ”Mica Action Group” som är upprörda över att det finstilta i statens nuvarande erbjudande gör att de kan behöva betala tusentals euro ur egen ficka för att laga sina hem.

  Byggstenar med glimmer klarar inte fukt och snabba temperaturförändringar vilket gör att materialet spricker och blir till damm som, enligt en rapport, oftast upptäcktes av husägarna efter ungefär fem år, några upptäckte dock sprickor redan under bygget. Ibland är sprickorna så stora och porösa att boende kan sticka in och gräva bort material med sina bara händer.

  De sårbara mineralerna bröts i all hast från närliggande gruvor när husen byggdes.

   

   

  Fler notiser