Ex-polis vinner yttrandefrihetsmål i domstol, polisens orwellska riktlinjer där “icke brottslig hatbrottsincident” registrerats

  21 december 2021, kl 21.00

  Ex-polisen Henry Miller blev anklagad av en anonym person för dussintals inlägg på Twitter där han uttalat sig kritiskt om genus och transsexualism. Miller fick besök av polisen på sin arbetsplats som uppmanade honom att sluta skriva liknande saker, och meddelade att det han skrivit nu var registrerat i kategorin ”Ej brottslig hatincident”. Skulle han inte sluta skriva om detta kunde han bli åtalad, hotade polisen.

  Kategorin ”Ej brottslig hatincident” infördes som riktlinje 2014 inom utbildningsorganisationen College of Policing, och är det som en individ bedömer vara hot eller fördom riktat mot sig. College of Policing startades 2012 och utvecklar riktlinjer för bland annat vapenhantering, visitering, patrullering och utredning.

  Miller tog saken till domstol och vann i Court of Appeal, näst högsta rättsliga instans i England och Wales, efter en två år lång rättsprocess. Han och hans advokater hävdade att riktlinjerna inom polisen var helt irrationella. Efter att domen föll anklagade han College of Policing för att vara ”smyg-STASI”.

  En kampanj har startat för att få registrerade fall inom dessa riktlinjer att raderas ur polisen register, det rör sig om 120 000. Kritiker mot polisens riktlinjer menar att de har en negativ effekt på yttrandefriheten och riskerar få folk att sluta uttrycka åsikter som är lagliga.

   

   

  Fler notiser