Avlidna får ligga i en månad innan de hittas, vissa ligger i flera år, ibland hittas trogna hundar döda vid deras sida

  21 december 2021, kl 17.01

  I Sverige har det sedan 2018 dött över 400 människor som legat i mer än en månad innan någon larmat om att de avlidit. Östen Sahlén som kört liktransporter i femtio år säger att de dödas hundar ofta hittas livlösa alldeles intill husse eller matte.

  Östen beskriver också att den sötsura lukten som han stöter på i sitt arbete går att hantera men aldrig riktigt vänja sig vid.

  I vissa fall dröjer det flera år innan de döda hittas. 2019 hittas Branislav Tesanovic av polisen, död tre år och åtta månader efter sitt sista andetag. Myndigheterna hittar inga anhöriga till Branislav inför begravningen, senare får Uppdrag granskning tag på Branislavs syster Branojka i Belgrad.

  Ofta betalas de dödas räkningar via autogiro vilket gör att exempelvis hyresvärdar inte får någon anledning att undra vad som hänt.

  Vid ett tillfälle försökte dock Kronofogden komma i kontakt med en man utifrån en obetald tv-avgift. När det inte lyckades gick de in på hans konto och tog pengarna, då var mannen antagligen redan död.

  Enligt Statistiska centralbyrån levde fler än 300 000 personer socialt isolerade med lite kontakt med anhöriga, vänner och bekanta. Detta var innan uppmaningar och restriktioner mot att träffas infördes av myndigheter i samband med Covid-19.

   

   

  Fler notiser