Årets värsta tyfon på Filippinerna slår hårdast mot populära turistorten Bohol, drabbade områden ännu isolerade

  20 december 2021, kl 10.51

  Omkring hundra är hittills rapporterat döda i Filippinerna efter att den starkaste tyfonen i år drabbat önationen. Men myndigheterna säger att de endast hört från hälften av borgmästarna och tror att fler dött. 

  Filippinerna ligger på ”eldringen” runt Stilla havet där kontinentalplattor trycker mot varandra och skapar mycket jordbävningar, vulkanisk aktivitet och kraftiga stormar. Därför är Filippinerna ett land utsatt för många katastrofer.

  Omkring tjugo stormar och tyfoner drabbar Filippinerna varje år. Tyfon är det lokala namnet på det som runt Atlanten kallas orkan, båda fenomenen är stora massor av luft som roterar runt ett lågtryck i sitt centrum.

  Den dödligaste tyfon som drabbat Filippinerna var ”Haiphong” 1881, den dödade omkring 20 000 människor. Näst dödligaste kom 2013 med 6 300 döda.

  Tusentals flaskor med vatten har nått de drabbade öarna från resten av landet eftersom vattenförsörjning slagits ut. Även traktorgrävare och hjullastare har skickats för att röja bland fallna elstolpar och andra rasmassor.

  Den populära turistorten Bohol är hittills värst drabbat med 63 döda, inga uppgifter om döda svenskar förekommer i dagsläget.

   

   

  Fler notiser