Riktig tusenfoting har upptäckts, 1300 ben gör att den slår den tidigare rekordhållande arten som bara hade 750 ben

  17 december 2021, kl 14.58

  En blek dubbelfoting* med fler än 1300 ben har upptäckts av forskare i Australien. Detta är nytt rekord då den förra rekordhållaren från Kalifornien bara har 750 ben. Det slingrande krabaten som är 95 millimeter lång har fått namnet Eumillipes Persephone och bor 60 meter ned i en gruva i Västaustralien.

  Namnet dubbelfoting till trots så har det inte förrän nu hittats en art med över 1000 fötter. Den nya australiska artens namn betyder således äkta dubbelfoting. Persephone är inspirerat av den grekiska mytologin, där namnet bars av underjordens drottning.

  Dubbelfotingar har funnits i 400 miljoner år och man har hittills upptäckt 13 000 arter. Det var det första djuret som en gång i tiden börja leva på land. Den nyfunna arten i Australien tros leva av svamp och saknar ögon.

  *Den svenska dubbelfotingen heter på engelska millipede. Det vi i Sverige kallar tusenfoting är ett djur som endast lever ovan mark och kallas mångfoting.

   

   

  Fler notiser