Kina och Ryssland frigör sig från finansplattformar kontrollerade av USA för att möta hotet om sanktioner

  17 december 2021, kl 09.00

  Ryssland och Kina utvecklar en gemensam finansinfrastruktur som inte kommer att kunna påverkas av tredje part. Efter toppmötet mellan Putin och Xi Jinping talade man om vikten av ökat samarbete och bättre möjligheter för handel och investeringar länderna emellan. Målsättningen är också att minska beroendet av USD som handelsvaluta.

  Sanktioner kan ske mot Ryssland och Kina där man utesluter länderna ur finansplattformen SWIFT, som omfattar 11 000 banker i minst 200 länder. USA har sagt att man kan tänka sig att isolera Ryssland helt från det globala finanssystemet, vid en rysk invasion av Ukraina. USA har också öppnat för sanktioner mot ryska storbanker. Det har spekulerats om en rysk uteslutning ur SWIFT sedan konflikten i Ukraina startade 2014.

  Ryssland har redan ett system som används parallellt med SWIFT, SPFS, med 400 företag och banker anslutna, varav åtta är utländska banker. Iran har ett liknande system som man utvecklat för att kringgå amerikanska sanktioner, SEPAM.

   

   

  Fler notiser