Familj i Katalonien får polisskydd mot spanskhatande katalaner som inte vill tillåta undervisning på spanska i skolan

  16 december 2021, kl 16.11

  En familj i Katalonien har fått polisbeskydd sedan man vann ett rättsfall som gav dem rätten att få undervisning på både spanska och katalanska. Frågan är extremt känslig i Katalonien där en stridsfråga länge varit enspråkig undervisning i hela skolväsendet, enbart med undantag av lektioner i spanska och andra främmande språk.

  80 familjer har under åren fått rätt i domstol till 25 procent av undervisningen på spanska. Det senaste domslutet kom i november och berörde en familj med en dotter. Familjen har fått utstå hot och trakasserier på sociala medier, polisen skyddar dem och bevakar även dotterns skola.

  Det hölls en demonstration utanför barnens skola där runt 250 personer deltog, bland annat politiker från självständighetsrörelsen.

  Den förre universitetslektorn Jaume Fàbrega skrev på Twitter ”Räkna med mig om det blir stenkastning mot barnets hus. De borde bege sig ut ur Katalonien.” vilket han sedan påstod var menat som en metafor. Katalanska polismannen Albert Donaire skrev att barnet borde få sitta själv i klassrummet under lektioner ledda på spanska.

   

   

  Fler notiser