Biden startar människojakt på världens största producent av anabola steroider, utfäster belöning på fem miljoner USD

  16 december 2021, kl 13.56

  USA inför sanktioner mot fyra kinesiska företag som tillverkar smärtstillande medicin samt utfäster belöning till den som kan ge information som leder till att Chuen Fat Yip grips. Syftet är att stoppa införseln i landet av billiga värktabletter med farliga tillsatser. Den exekutiva ordern från president Biden möjliggör direkta sanktioner mot företag snarare än mot kriminella ligor som man fokuserat på tidigare.

  Trenden bland opioidberoende är att köpa billigare produkter via internet. Dessa kan ofta innehålla skadliga substanser. Utrikesminister Anthony Blinken menar att globala handelskedjor måste brytas för att komma åt de ekonomiska nätverk som skor sig på illegal medicin.

  Chuen Fat Yip bedöms vara den största producenten av anabola steroider i världen. Fem miljoner USD är belöningen från det amerikanska utrikesdepartementet till den som lämnar uppgifter som gör att han kan gripas. Han antas bo i kinesiska staden Wuhan.

  Enligt en rapport från amerikanska myndigheter i fjol var Kina den främsta tillverkaren av opioiden fentanyl. Även Indiens läkemedelsindustri pekades ut som en källa till olagliga smärtstillande tabletter.

   

   

   

   

   

  Fler notiser