Beordrade tårar men ingen får ta sig en tår när Nordkorea under elva dagar firar minnet av förre diktatorn Kim Jong Il

  16 december 2021, kl 15.00

  Nordkoreas regering har förbjudit undersåtarna att visa glädje under den elva dagar långa minneshögtiden som är tillägnad förre ledaren Kim Jong Il. Jong Il styrde landet från 1994 till sin död 2011 då hans son Kim Jong Un tog över. Under minneshögtiden får ingen skratta, ägna sig åt fritidsaktiviteter eller dricka alkohol.

  Vanligtvis är minneshögtiden tio dagar, men eftersom det var tio år sedan Jong Il avled av en hjärtattack blir den i år en dag längre. På minnesdagen 17 december får ingen gå och handla mat ens.

  Att bryta mot föreskrifterna kan stå en dyrt och leda till att man blir bortförd och aldrig mer kommer tillbaka. Polisen patrullerar och tvingar människor att se precis så ledsna ut som minneshögtiden föreskriver.

  Förberedelserna har pågått i över en månad och polisen har mycket att göra. Statliga företag och medborgarorganisationer har kommenderats att ta hand om fattiga under sorgeperioden, som sammanfaller med en akut brist på mat i landet.

  Veteraner håller föreläsningar på företag och fabriker om Kim Jong Ils dedikerade kamp för Nordkorea.

  Tidigare under året har nuvarande ledaren Kim Jong Un gått ned i vikt, vilket av regimmedia sägs visa på hans engagemang för landet i en svår tid.

   

   

  Fler notiser