Skönhetstävling för kameler slutar med skandal efter avslöjande om att 40 av djuren piffats upp med otillåtna metoder

  9 december 2021, kl 17.10

  Kung Abdulaziz kamelfestival utanför Riyadh skakas av en skandal då man gjort olovliga skönhetsingrepp på tävlande dromedarer. Den månadslånga och mycket populära festivalen i Saudiarabien har kameltävlingar av olika slag som en central del av aktiviteterna. 

  Kameluppfödning är en mångmiljonindustri i landet och djuren ses som en del av det kulturella arvet från beduinerna. Prispotten i tävlingen är 66 miljoner USD, man bedömer djurens hals, nacke, rygg, hållning, huvud, puckel och beklädnad. Man bedömer även hur kamelen går och hur den förs fram.

  40 kameler har diskats ur tävlingen då man gjort botox-fyllningar, läppförstoring och andra förbjudna knep för att öka tävlingsdjurets skönhet, rapporterar abc.net. Myndigheter upptäckte även att man injicerat hormoner för att öka djurens muskeltillväxt och tänjt ut kroppsdelar med gummiband. Läppförstoring har använts för att få det tilltalande hängande utseendet som ger fördel i tävlingen.

  Myndigheterna utlovar stränga straff mot djurägarna. 2018 diskvalificerades tolv kameler efter man upptäckt botoxinjicering.

   

   

  Fler notiser