Italien till attack mot Amazon, straffar gigantföretaget för missbruk av sin maktställning på marknaden

  9 december 2021, kl 20.33

  Amazon bötfälls av italienska myndigheter för brott mot lagar mot missbruk av maktställning och monopol. Företaget motsätter sig bötessumman om 1,13 miljarder EUR som är en av de högsta i sitt slag. Myndigheterna menar att Amazon ökat sin marknadsdominans genom att via sin försäljningstjänst gynna utvecklingen av sin egen logistikverksamhet. Tredjepartssäljare kunde inte få tillgång till Prime-dekalen och andra exklusiva tjänster eftersom dessa är kopplade till logistikverksamheten FBA, Fulfilment by Amazon.

  Amazon menar å sin sida att FBA är en valfri tjänst som nästan ingen tredjepartssäljare använder. Italienska myndigheter har arbetat nära EU-kommissionen och deras två pågående utredningar mot Amazon, båda gäller misstänkta brott mot konkurrenslagar.

  Amerikanska jätteföretag har tidigare bötfällts av EU och stater inom unionen. Google bötfälldes 2017 med 2,42 miljarder EUR efter ha utnyttjat sin egen marknadsdominans och gynnat sin egen shoppingjämförelseservice, en dom som fastställdes i EGC-domstolen 2021 men som kan överklagas. 2017 blev Facebook dömda av EU:s konkurrensmyndighet att betala 110 miljoner EUR i böter för ha lämnat felaktig information under köpet av WhatsApp.

   

   

  Fler notiser